Ontstaan

“De stem die de wereld deed schudden”

Richard Wurmbrand is de grondlegger van het werk van Hulp aan de Verdrukte Kerk.
Vanwege zijn geloof bracht hij 14 jaar in communistische gevangenissen door.  Hierna reisde hij de wereld rond om de situatie van christenen in Oost-Europa en de Sovjet-Unie onder de aandacht te brengen.

Richard Wurmbrand (1909-2001)

Richard Wurmbrand werd op 24 maart 1909 geboren in een Joods gezin in Boekarest (Roemenië). Op 28 oktober 1936 trouwde hij met zijn vrouw Sabina.  Eind jaren 30 kwamen ze samen tot geloof, ze kregen een zoon die ze Mihai (Michael) noemden.

Roemenië stond aan de kant van Duitsland in de oorlog tegen Rusland en ontving dus vele Duitse strijdkrachten. Richard Wurmbrand, die inmiddels dominee was geworden, nam actief deel aan evangelisatiecampagnes onder de bezette legermacht. Onder het Nazibewind werden Richard en Sabina herhaaldelijk gearresteerd en mishandeld. De familie van Sabina kwam om in concentratiekampen

Nasleep tweede wereldoorlog

Na de tweede wereldoorlog namen de communisten de macht over in Roemenie en overstroomden Russische troepen het land.
Wurmbrand startte met evangelisatiewerk onder zijn onderdrukte landgenoten en onder de Russische soldaten.

In 1945 woonden Richard en Sabina het ‘Congres van Erediensten’ bij.  Vele geestelijke leiders kwamen hier naar voren om hun trouw te betonen aan het nieuwe communistische regime. Sabina zei tegen haar man dat hij deze schaamte moest afvegen van het gelaat van Jezus. Wetende wat de gevolgen zouden zijn, stapte Richard toch naar voren om de vierduizend afgevaardigden te herinneren aan hun plicht als christen om enkel Christus te verheerlijken.

Gevangenschap

Op zondagmorgen 29 februari 1948 werd Richard Wurmbrand gearresteerd door de geheime politie. Hij werd in een cel alleen opgesloten en kreeg de naam ‘Gevangene nr 1’.
In 1950 werd ook Sabina gearresteerd, ze werd veroordeeld tot dwangarbeid in de Donau delta.  De negenjarige zoon van Richard en Sabina werd alleen achtergelaten. In 1953 kwam Sabina vrij, er werd haar verteld dat Richard in de gevangenis was omgekomen.
Na een verblijf van acht en half jaar werd uiteindelijk ook Richard vrijgelaten. Hij was vreselijk gemarteld en werd gewaarschuwd om nooit meer te prediken. Zodra hij vrij was pakte hij echter zijn werk weer op.
In 1959 werd hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Door de politieke druk uit Westerse landen werd hij in 1964 vervroegd vrijgelaten. ​
In december 1965 werd het gezin Wurmbrand door Westerse christenen vrijgekocht uit Roemenie voor een losprijs van 10 000 dollar. Opnieuw werd hij door de geheime politie gewaarschuwd om te zwijgen.