#MakeHendrik&Johanfamous

Op zaterdag 1 juli 2023 is het exact 500 jaar geleden dat de twee Antwerpse monniken, Jan van Essen en Hendrik Vos werden veroordeeld tot de brandstapel op de Grote Markt in Brussel. Waarom? Omdat ze het geloof/denken van hun tijd en de leiders van de Rooms-katholieke Kerk van toen in vraag durfden stellen. Zij waren de eerste martelaren van de Reformatie.

Als we denken aan mensen die de wereld verandert hebben, dan denken we vaak aan mensen veraf en niet dicht bij. Maar ook wij staan op de schouders van Belgische helden in het christelijk geloof. 

Hieronder ontdek je hun verhaal hieronder

Het verhaal van Jan & Hendrik

Omdat is hun verhaal vrij onbekend is voor de gewone Belg en willen we deze 500-jarige herdenkingsdag niet zomaar voorbij laten gaan. Fernando Pauwels, mede eigenaar van Motion in Sinc,  en Joas Maria, Directeur van Hulp aan de Verdrukte Kerk vzw, produceerde speciaal voor deze gelegenheid de inspirerende documentaire ‘waarheid onder vuur’.
Deze is te bekijken op www.waarheidondervuur.com.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken en het verhaal lezen.

Video afspelen

BELGIË TOEN EN NU
Als we eens rondkijken in elk dorp, elke gemeente en in elke stad in België, dan zien we al snel: overal vind je wel een kapel, een kerkgebouw en soms een kathedraal. Volgens PARCUM telt Vlaanderen alleen al zo’n 15.000 kapelletjes.

Naast de mooie architectuur en kunst, vertellen deze kerkgebouwen ons vooral iets over ons verleden. Een verleden, waar de Rooms-Katholieke Kerk voor meer dan 1000 jaar betrokken was in elk aspect van het dagdagelijks leven. Je kon niet geboren worden, niet sterven en niet trouwen, zonder dat de kerk daarbij betrokken was.

Dat staat in een schril contrast met het België van vandaag. Vandaag lijkt het alsof we als samenleving het geloof van onze voorouders de rug hebben toegekeerd. Maar dat was 500 jaar geleden nog niet zo vanzelfsprekend. Toen bestond er nog geen godsdienstvrijheid. Iedereen was gewoon Katholiek. Of zelfs maar denken dat de kerk fouten zou kunnen maken, dat was ‘uit den boze’.

‘REFORMATIE’ HANGT IN DE LUCHT
Daar kwam echter verandering in door een man genaamd Luther. Hij was het niet eens met de manier van kerk zijn en zet als geleerde theoloog zijn menging om in 95 stellingen. Hij gaf daarbij zijn commentaar op het systeem van aflaten en de corruptie binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Die hing hij op aan de deur van de kathedraal van Wittenberg op 31 oktober 1517.

 
 

Luthers stellingen verspreiden zich als een lopend vuurtje en belanden al snel in het Augustijner klooster in Antwerpen (. Hier woont een groep jonge monniken die Luthers boodschap omarmen en beginnen te preken op de markten en pleinen.

EN DAN GING HET SNEL
Het duurde dan ook niet lang of de monniken werden arresteert door de Raad van Brabant en gevangengezet in het tuchthuis in Vilvoorde. Het Antwerpse klooster werd afgebroken en de kapel omgevormd tot parochiekerk (de huidige Sint-Andrieskerk). De meeste monniken herroepen echter hun ‘valse leer’, buiten drie mannen: Jan Van Essen, Hendrik Vos en Lambertus Thorn.

Twee van hen, Jan en Hendrik worden omwille van hun geloofsovertuiging terecht gesteld op de Grote markt van Brussel. Thorn vraagt uitstel om na te denken en sterft later onder mysterieuze omstandigheden.

DE VRUCHT VAN HUN DOOD
Zij durfden het heersende narratief van de katholieke kerk in vraag stellen, en stonden daarmee aan de wieg van belangrijke Westerse waarden, zoals vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid.

Na hun dood, ontstond er een lang proces van politieke en religieuze strijd tussen protestanten en katholieken. Deze Reformatie leidde uiteindelijk tot het scheiden van kerk en staat en tot het België dat we vandaag kennen.

 
Ontdek je graag een uitgebreidere
versie van het verhaal?

500-JARIGE HERDENKINGSVIERING

Een uniek en inspirerend event!

Hulp aan de Verdrukte Kerk vzw, VIANOVA vzw en Fernando Pauwels organiseren een speciale herdenkingsviering ter ere van de eerste martelaren van de Reformatie in Vlaanderen. Herdenken, omdat deze beide mannen met hun moedige keuzes het verdienen om een belangrijke plaats te krijgen in onze Belgische geschiedenis. Vieren, om we met dankbaarheid stil willen staan bij de godsdienstvrijheid die wij vandaag mogen kennen op basis van de Belgische grondwet.

Graag nodigen we u uit om samen met ons deze historische gebeurtenis te herdenken
en
onze historische documentaire mee te komen bekijken.

 

WAT?
Een interkerkelijke herdenkings­viering ter ere van de eerste martelaren van de Reformatie

WAAR?
Protestants-Evangelische Kerk Brussel
Staatsbladsstraat 7, 1000 Brussel

 

PROGRAMMA:

10:30
Welkom
11 :00
Inleidende toespraak
Samenzang lofliederen
Enkele herdenkingstoespraken
van verschillende kerkgenootschappen
Bekijken korte documentaire
12:00
Receptie
13:00
Bezoek Grote Markt van Brussel

 

 

TICKETS & INFO
Contacteer ons dan via info@vianova.be of info@hvk-aem.be